Translate

divendres, 8 de novembre del 2013

Wiki, Webquest i JClic

Wiki 

Un wiki (del hawaià wikiwiki, “ràpid”) és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.

Els projectes wiki tenen historials amb totes les modificacions que s'han fet dels seus continguts. D'aquesta manera es poden veure totes les versions i recuperar informació eliminada o desfer edicions vandàliques, ja que els canvis s'apliquen a l'instant, sense que cap mena d'usuari de confiança o administrador els hagi de revisar i confirmar abans.

Les característiques dels wikis els converteixen en una eina efectiva per a l'escriptura col·laborativa, i cada vegada són més usades en empreses i comunitats com a webs i intranets econòmiques i eficaces per a la gestió del coneixement.

Ward Cunningham va crear, el 25 de març del 1995, el primer wiki, anomenat WikiWikiWeb i el descrigué com “la base de dades en línia més simple que probablement pot funcionar”.

Webquest

Una webquest o WQ és una proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza recursos d’Internet. Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d'un producte i conté una avaluació directa del procés i dels resultats.

Una webquest és una unitat didàctica que planteja als alumnes una feina o resolució d'un problema interessant i motivadora, i un procés de treball col·laboratiu basat principalment en recursos existents a Internet. Es tracta d'una activitat de cerca guiada en la xarxa.

Les webquests es basen en el constructivisme, és a dir, en que els alumnes construeixin el seu propi coneixement a partir dels coneixements propis previs. Van ser ideades per Bernie Dodge l'any 1995 amb l'ajut de Tom March en el desenvolupament pràctic.

JClic

El JClic és la nova versió del programari lliure educatiu Clic, creat per Francesc Busquets.

El JClic està programat en Java i permet crear i executar activitats educatives, així com paquets que permeten relacionar-les entre si.


dimarts, 15 d’octubre del 2013

Societat digital i de la informació


En l’època actual és necessari adquirir una competència digital, ja sigui a l'escola o d'una maner no formal.


Se'ns planteja un obstacle quan no sabem utilitzar la tecnologia actual, per això és essencial especialitzar-se en aquest àmbit. Del que es tracta és de dotar a la gent d'aquesta competència digital perquè tinguin tot l’accés possible a la informació.
                 
En la ciutadania romana, el més important i el que donava més prestigi era el poder; ara qui té informació és qui te poder i per tant un prestigi.
                 
A causa d'aquest fet, al s.XXI a canviat la manera de relacionar-se, és a dir, el fet de no poder accedir a la informació a traves de la tecnologia, ja no gaudim de la mateixa facilitat per relacionar-nos amb pròxim. Per tant estem parlant d'una Escletxa digital.
                 
Actualment per evitar aquesta Escletxa digital disposem de dues línies d'actuació: la línia d'actuació de polítiques educatives i la línia d'actuació de projectes socials.



  • Polítiques educatives: 

· "Plan Avanza”: adquisició de préstecs per comprar aparells tecnològics.
·  E-Administració: la signatura digital, que és un concepte únicament digital.
·    Ciberanimació


  • Projectes socials:
·       Participació ciutadana a la Xarxa
·       Accessibilitat (“Wifi”)
·       Software lliure
·       Alfabetització digital



Aquestes polítiques i projectes a la vegada realitzaven accions, com l’escola 2.0, competències, gestió de diversitat, accés a la Xarxa, una igualtat d’oportunitats i una comunicació comunitària.

dilluns, 14 d’octubre del 2013

Conceptes de Web 2.0, Web 3.0 i Web 4.0


  •     Web 2.0

Es reacciona amb la tecnologia i l'actitud, és a dir, som nosaltres qui creem la informació i per tant l'usuari interactua.

  •     Web 3.0

Està relacionada amb sistemes especialitzats que donin una resposta exacte en funció del que l'usuari desitgi.

  •     Web 4.0

Està relacionada amb tot el que seria la telefonia mòbil i mòbils intel·ligents; i també amb les xarxes socials a nivell més col·lectiu.

Comunicació audiovisual

La comunicació audiovisual consisteix en la combinació de diferents elements, així com la imatge i el so, per transmetre quelcom.

Comunicar s’entén quan ho fem d'una manera bidireccional, creant així una reacció i ho fem amb una intencionalitat. També quan utilitzem un llenguatge comú, que adaptem al destinatari si convé.

Però també tenim l'oportunitat d'informar, quan no realitzem cap característica de comunicar.



  • El llenguatge té dues vessants:

·         Denotació: descripció simple.
·         Connotació: significat que nosaltres li donem.


Així doncs els videojocs són un reflex de la introducció de la tecnologia, que poden crear efectes negatius als usuaris, com addicció, agressivitat, etc. Però també tenen beneficis, com una dimensió socioafectiva, una adquisició d'habilitats i obra la porta a la informàtica, així com també la interactivitat, relació amb el personatge, etc.